lauantai 3. toukokuuta 2014

E-pillereistä

Tuntuu, että tämä vauvakuumeilu on muodostunut yhdeksi omaksi elämän jaksoksi. Kuin olisi ollut ensin luku 1. Ehkäisy ja nyt luku 2. Ei ehkäisyä. Olen nyt alkanut väkisinkin ajattelemaan tuota mennyttä ajanjaksoa ja miten se on mahdollisesti vaikuttanut minuun ja jopa elämääni nyt.

Minullehan määrättiin e-pillerit nuorisoneuvolassa kun olin 15-vuotias. Olin itse mennyt paikalle kun edellisenä iltana seksin aikana kondomi oli hajonnut ja tarvitsin jälkiehkäisyä. Se annettiin, vaikka kuukautiseni eivät olleet edes alkaneet. Olin alipainoinen ja kärsin syömishäiriöstä. Suurella todennäköisyydellä en olisi edes voinut tulla raskaaksi.

Tähän kuukautisten puuttumiseen siellä ehdotettiin e-pillereiden aloittamista, koska myös "seurustelin" ja harrastin jo seksiä. Niinpä aloin syömään pillereitä heti rippileirin jälkeen, ja niin ne kuukautisetkin tulivat, ihan ensimmäisen kerran minullekkin. Lopulta kuukautisista tuli jopa riesa, ja aloin syömään pillereitä omin päin kaksi liuskallista putkeen, jolloin sain pidennettyä kiertoani niin että kuukautiset tulivat vain kuuden viikon välein, se oli mahtavaa!

No, nyt kun en ole syönyt pillereitä enää kahteen vuoteen kärsin edelleen epäsäännöllisestä ja pitkästä kierrosta. Lopettaessani pillerit sain odotella useita kuukausia, että uusi kierto alkoi. Lopulta tein vuosi sitten positiivisen raskaustestin pitkästä kierrosta (ja myöhäisestä ovulaatiosta) huolimatta kp47.

Vaikka myös raskaus, keskenmeno ja kohdun lääkkeellinen tyhjennys sekoittivat hormonitoimintaa ja kuukautiskiertoa entisestään, olen silti varma että e-pillereiden pitkäaikaisella käytöllä on oma osuutensa. Niin luonnoton ajatus kun pillereissä on "estä itseäsi tulemasta raskaaksi". Vaikka osa raskautuu pillereiden läpi, tai unohtaen välistä yhden, uskon itse kuuluvani siihen ryhmään, jolla pillerit aiheuttavat hedelmättömyyttä tai ainakin hormonaalista epätasapainoa, sekoittavat kropan. Lisäksi olen huomannut vapautuneeni tietyistä mielialaongelmista, ja jopa seksiä tekee enemmän mieli kun ei ole tuota ehkäisyä käytössä.

Niin mahtavalta kun pillereiden aloitus kymmenen vuotta sitten tuntui, seksi ilman kondomia, ei huolen häivää ja ne odotetut kuukautiset, olisin toivonut, että minua olisi varoitettu, kerrottu haittavaikutuksista ja ongelmista. Sen sijaan pilleripaketti lähes tyrkyttäen lyötiin käteeni ja siinä se pysyi kahdeksan vuotta, josta syystä lapsen saantini saattaa olla nyt vaikeutunut epäsäännöllisen kierron myötä.

kuva: weheartit.com

7 kommenttia:

 1. Olen niin samaa mieltä!! Kadun sitä päivää kun päätin hankkia pillerit. Enhän edes tiennyt niistä mitään, en vaan halunnut raskaaksi silloin. Olen päättänyt, etten ikinä enää aio pillereitä syödä! Jos saan lapsia, ja sitten kun en halua enää enempää, käytän mieluummin ihan mitä tahansa muuta ehkäisyä, mutta ihan periaatteestakaan en enää pillereitä aloita.

  VastaaPoista
 2. Ja siis lisätäkseni vielä, uskon että pillereiden takia hormonini ja kiertoni ovat ihan sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu itsekkin pysyttelen pillereistä mahdollisimman kaukana jatkossakin, ihan tarpeeksi harmia ovat tuottaneet. :/

   Poista
 3. Samat mietteet täälläkin. Uskon vakaasti, että vuositolkulla käytetty hormonaalinen ehkäisy on heikentänyt jo ennestään mahdollisuuksiani saada lapsi. Tässä nyt maksellaan sitä hintaa sitten kun on haluttu elää nuorena suhteessa ilman lasta. Mutta vaikeita juttuja nämä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, eikä tähän silloin osannut varautua, eikä kukaan varoittanut. Mutta kyllä se kiukuttaa!

   Poista
 4. Samat ajatukset täällä. Vasta kahdet luomumenkat tullu ja pillereiden lopetuksesta 1,5 vuotta. Söin niitä 7 vuotta. Ennen pillereitä ei mitään ongelmia. Yritä tässä nyt sitten raskaaksi tulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei ole helppoa. Itsellekkin lopulta tarjottiin primolutia tai terolutia aloittamaan menkat kun kierto ei oikein "startannut" pillereiden lopettamisen jälkeen. Kyllä näitä tarinoita on paljon, joille pillereistä on ollut lopulta vain harmia :/

   Poista