maanantai 25. marraskuuta 2013

Tunteiden tungos

Lapsettomana eläessä ja etenkin keskenmenon jälkeen olen joutunut käymään erilaisia tunteita läpi. Suru taisi olla ensimmäinen, sitä seurasi loputtomalta tuntuva epätoivo, pettymys ja lopulta viha. Viha muuttui ajan kanssa katkeruudeksi. Nyt kun tässä on tunnemyrskystä toiseen rämmitty noin puoli vuotta, on katkeruuskin muuttanut muotoaan. Enää ei itketä, enää en tunne vihaa, oikeastaan päällimmäisenä tunteena tällä hetkellä on epäreiluus.

Mikä tässä sitten tuntuu niin epäreilulta? Oikeastaan kaikki. Se, että me edelleen yritetään saada omaa lasta lähes puolentoista vuoden yrittämisen jälkeen. Se, että sisälläni kasvanut sikiö kuoli. Se, että munasarjassani kasvava kysta kipuilee. Se, että elimistöni ei toimi niin kuin pitäisi, ja minun on vaikea sen vuoksi tulla raskaaksi. Se, että onnistunut raskausaika ja vauva-arki suodaan toisille, mutta toiset joutuvat sitä odottamaan vuosia. Se, että meidän lapsemme laskettu aika ei olekaan jouluna, että meillä ei olekaan pian vauvaa. Se, että meidän rakentamamme tulevaisuuden suunnitelmat saavat odottaa. Ja ennen kaikkea se, että keskenmeno aiheutti pelon, joka ei koskaan häviä mielestä.

Mutta, kuten aiemmin täällä kirjoitin, koen että kaikkiin näihin tunteisiin on oikeus. En aio hävetä näitä tunteita, saatika piilotella niitä. Kaiken lisäksi nämä tunteet tulevat ja menevät aaltoillen, välillä ne jopa unohtuvat kokonaan. Välillä olen kovinkin onnellinen kaikesta huolimatta.

kuva: weheartit.com

4 kommenttia:

 1. Heippa.
  Täällä kans tänä vuonna keskenmenon ja kohdunulkoisen raskauden kokenut vauvakuumeilija. Ja myös oikeassa munasarjassa kysta.

  Minulla on kysta ollut jo yli kolme vuotta ja kasvu on ollut maltillista. Lääkärit eivät ole katsoneet aiheelliseksi leikata sitä, koska se ei oireile. Menkat on olleet aina säännölliset.

  Mutta minua kiinostaisi tietää miten sinulla tuo kysta oireilee?

  VastaaPoista
 2. Mulla huomattiin kystat vasta tänä syksynä molemmissa munasarjoissa kun alettiin syynäämään paikkoja keskenmenon jälkeen. No oikeassa munasarjassa ollut kysta ilmeisesti pääsi kiertymään itsensä ympärille ja puhkesi ja vuoti nestettä vatsaonteloon. Tämä aiheutti todella tuskallisen kipukohtauksen, matkan päivystykseen ja sairasloman. Nyt vasemmalla ollutta kystaa tarkkaillaan ettei käy samanlailla, nyt se lähinnä tuntuu kipuna vasemmalla puolella vatsaa. Nyt kipu on tosiaan lähes päivittäistä, vähän ovulaatiokipujen tuntusta vihlomista.

  Toivon myös, että tämä kysta ei vaadi leikkausta eikä kasva enempää. Jännityksellä odottelen mikä tuomio lääkäriltä tällä viikolla tulee.

  Tsemppiä sulle vauvakuumeiluun, ja pikaista plussaa toivon mukaan :)

  VastaaPoista
 3. Itse olen miettinyt, että onko niin, että esimerkiksi munasarjoissa olevia kystiä ei näe esim. näissä "keskenmenoultrissa"? Olen alkanut epäillä, että minullakin saattaisi sellainen/sellaisia olla. Välillä tuntuu vasemmalla puolella pientä kipuilua, hetkittäin enkä osaa liittää sitä mihinkään tiettyyn aikaan kuukaudesta. Kipuilu on mielestäni alkanut viime keväänä, jolloin ensimmäinen keskenmeno todettiin. Onko sinulla tiedossa vaikuttavatko kystat tähän lapsiasiaan sinun tapauksessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljoa ei ole tuota kysta-asiaa ehditty vielä tutkimaan, tällä viikolla siis kontrolli jossa selviää taas jotain. Mutta ainakin oikeassa munasarjassa viimeksi kypsyi munarakkuloita, että kyllä niiden munasarjojen pitäisi tällä tiedolla toimia. Katsotaan muuttuuko tuomio jotenkin lääkärikäynnin jälkeen. Mullakin ne huomattiin sattumalta, kun tosiaan alettiin tutkia paikkoja. Kannattaa ehkä sunkin hakeutua lääkäriin jos alkaa tosissaan vaivata, mutta useinhan noille kystille ei mitään tehdä ja ovat ilmeisesti aika yleisiä.

   Poista